top of page

Best Of Healthy Hotels

Na světě existují hotely, které si někteří lidé ani neumějí představit. Nejen s dechberoucími výhledy, špičkovou kuchyní a tou nejlepší postelí, kde by si ani princezna nestěžovala. Ale i s nabídkami služeb, které jsou na míru ušité pro každého hosta, kterému zdraví a životní energie nejsou lhostejné. Pravda, peněženka se sice trochu provětrá, ale odměnou je odlehčená hlava od starostí a tělo od neduhů. Řeč je o špičkových „zdravých“ hotelech. V Česku se o nich zatím moc neví, zřejmě i proto, že jen málokterý z nich dělá propagaci. Důvod je jednoduchý – „zdravé“ hotely, které jsem navštívila, byly téměř vždy plně obsazené.


Foto: Hotel Lefay Resort & SPA Dolomiti


Téma „zdraví“ ve společnosti rezonuje. Lidé si uvědomují, že za své zdraví je zodpovědný každý sám, každý má prevenci ve svých vlastních rukou. Chceme žít dlouho, a přitom v plné síle. Není se tedy čemu divit, že zájem o prestižní „zdravé“ hotely – obzvlášť v poslední době – enormně narůstá.


Co přesně tento pojem znamená? Jednoduše řečeno jde o ubytovací zařízení, které nabízí komfort luxusního hotelu, a přitom je vybaveno jako lékařský dům; v případě medical hotelů dokonce včetně lékařských kapacit a přístrojů, které by jim mohla závidět nejedna nemocnice. „Zdravé“ hotely se nacházejí na všech světadílech, já se ale budu věnovat pouze těm, které dobře znám – v Evropě a Asii.



Thajsko

Thajsko má v nabídce hned dva legendární resorty, kde můžete omladit svého ducha i tělo. Na Koh Samui v Kamalaya potkáte pokaždé prominenty z celého světa, stejně jako v Hua Hin, v oáze

Chiva Som; ta mimochodem právě otevřela depandanci v Kataru.


Foto: Koh Samui v Kamalaya



Indie

Pro milovníky ájurvédy nemusí být konečnou destinací pouze Kerala. Kdo si vychutnává exkluzivní historická místa, tomu doporučuji mahárádžský palác Ananda v Himálaji. Tam léčí už i samotná lokace. Až vás opustí starosti běžného života, zajděte si do domečku, kde před sto lety bydlela Anandamayi. Původem prostá venkovská dívka se stala osobností nejvyšší duchovní úrovně a mahárádža ji až do smrti podporoval. Vím, zní to neuvěřitelně, ale já ji v té malé místnosti slyšela i dýchat. Naprosto chápu, jestli vás ještě stále nelákají dlouhé lety. Nevadí, ve střední Evropě si můžete vybrat z bohatého portfolia.


Foto: Maharádžský palác Ananda v Himalájích



Rakousko

V Rakousku mám někdy pocit, že se tam lidé už jako hoteliéři rodí. Hotelový standard, kterého tato země dosáhla, je nepřekonatelný. Hned dva ájurvédské hotely pročistí a provoní tělo tak, že

se tam rádi vrátíte. Hotely Sonnhof a Mandira vedou dvě sestry, které byly odkojeny ájurvédou; jejich rodiče patřili k zakladatelům ájurvédské kultury v Rakousku. Špičkové jsou u našich jižních sousedů i hotely, které se věnují půstu. Oba medical resorty Vivamayr ohromí nejen programem, ale i jedinečnou polohou na břehu jezera. Léčebný hotel Park Igls je specializován na prevenci, léčbu a půst podle F. X. Mayra; podle mne výjimečné místo s nejlepším poměrem cena versus výkon.


Foto: Hotel Sonnhof v Rakousku



Německo

Německo se může pyšnit otevřením nejdražšího hotelu v zemi. Hotel Lanserhof na Syltu chce předčit

očekávání i těch, kteří už všechno viděli a všechno znají. Zkušený hoteliér Harisch nabízí 68 pokojů

s úchvatným výhledem na moře, medicínské zázemí má k dispozici plochu 5000 m2. Pro milovníky ájurvédy doporučuji Parkschlösschen v srdci moselské oblasti, je to nejluxusnější ájurvéda v zemi. Víno zde sice neochutnáte, zato se můžete těšit na ájurvédské znovuzrození.


Foto: Parkschlossen, Traben-Trarbach



Itálie

„Abyste našli sami sebe, nemusíte cestovat daleko,“ takové je motto hotelové skupiny Lefay. Jejich resorty na Gardasee a v Dolomitech jsou lékem pro tělo i duši. To platí i pro hotely Quellenhof v Jižním Tyrolsku, jejichž první medical centrum bylo otevřeno roku 2010. Quellenhof See Lodge je jejich posledním luxusním přírůstkem.


Foto: Hotel Lefay Resort & SPA Dolomiti



Česká republika

Neexistuje mnoho zařízení v Česku, která mohou držet standard se „zdravými“ hotely nejvyšší

kategorie. Přiřaďme k nim ale hotel Falkensteiner v Mariánských lázních. Po rozsáhlé rekonstrukci přivítá návštěvníka nejen pětihvězdičkový luxus, ale i lázeňské procedury v Medical Spa s řadou nových terapií od prevence vyhoření až po specifické programy pro pacienty uzdravené z nádorových onemocnění. V Evropě najdeme i řadu špičkových hotelových klinik. Ty, které popíši nyní ve Švýcarsku, se však vymykají jakémukoliv normálu. Zde léčí ti nejbohatší svoji duši. Monacká kněžna, umělci, sportovci, šejkové a manažeři umějí ocenit luxus a anonymitu.


Foto: Falkensteiner Spa Resort, Mariánské Lázně




Švýcarsko

Clinic les Alpes v Montreux vypadá jako luxusní hotel, ale léčí psychické problémy a závislosti. K zámku se dostanete pouze tunelem ve skále. Cena od 43 000 € za týden. Privatklinik Meiringen zaměstnává na 33 lékařů a 170 personálu pro 190 pacientů. Jejich motto: „Místo, kde jsou hosté zároveň pacienty.


Paracelsus Recovery v Curychu má poměr lékařů na pacienta je 15:1. Ředitel Jan Gerber je přesvědčen, že nikde na světě neexistuje intenzivnější a individuálnější program pro léčbu depresí

a závislostí než u nich. Nadstandardní luxus může být doplněn speciálními požadavky všeho druhu: od vymalování rezidence klienta v jeho oblíbených barvách až po instalaci satelitního komunikačního zařízení pro jednoho prezidenta. Cena od 75 000 € za týden. Anonymita v The Kusnacht Practice

je nejvyšší prioritou. Cena od 98 000 € za týden.


Foto: Paracelsus Recovery v Curychu, Zdroj: luxuryrehabs.com/paracelsus



Pořád jste si ještě nevybrali? Tak na závěr ještě jedno doporučení. Luxury Rehab The Medical na Mallorce, v Curychu a v Londýně, jak už sám název napovídá, se věnuje rehabilitaci zdraví – mentálního, psychického i holistického. Doporučuje se čtyřtýdenní pobyt, cena se pohybuje od 158 000 do 295 000 €. Jsou ale možné i dva týdny. Ty jsou o třetinu levnější. Ať už se vydáte do luxusního zařízení nebo do jednoduché chatky, budete chtít být s lidmi nebo sami, mějte vždy jedno na mysli – snažte se dělat vše pro to, abyste využili čas ke svému dobru a načerpali dostatek sil na to, mít úsměv a energii pro své okolí. Teprve když se na chvíli zastavíte, objevíte poklad – zamyslet se sám nad sebou. Přesně v duchu toho, co to výstižně řekla Anandamayi: „Okamžik, který uplynul, se nevrací. Čas je třeba dobře využít. Když strávíme chvíle snahou poznat, kdo jsme, využili jsme čas dobře.“



Text: Danuše Siering

Foto: Danuše Siering


Článek vyšel jako součást magazínu LEXXUS NORTON. Celé číslo ke stažení na tomto odkazu.

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page