top of page

Současná situace na rezidenčním trhu pohledem konzultantky Jany Panochové

Růst cen nemovitostí i hypotečních úroků po měsících dramatického růstu zpomaluje, přesto se vlastnictví bytů stává nedostupným snem už i pro střední třídu. Je to způsobeno dosavadním strmým růstem cen nemovitostí a zhoršením dostupnosti hypoték.

Hypoteční klienti často nesplňují přísné podmínky bank pro poskytnutí hypotečního úvěru. Další zátěž představují vysoké hypoteční úroky, které se vyšplhaly až za hranici 6 procent, zatímco v roce 2020 nedosahovaly ani 2 procent. Lidem, kterým skončilo fixační období tak u průměrné hypotéky (3,5 mil. s třicetiletou splatností) vzrostla měsíční splátka z původních 13 tisíc na 21 tisíc korun. Pro běžné kupující se tak staly hypotéky nedostupné, což dokládá meziroční pokles objemu hypoték o 74 %. Kupující se rekrutují z velké části z hotovostních klientů, pro které navzdory vysokým cenám představují nemovitosti bezpečný investiční nástroj.


Doba je nelehká i pro developery. Enormně dlouhé povolovací procesy přinášejí nejistotu i prodražování staveb. Stavební materiály mají dlouhou dodací lhůtu a současně jejich cena dramaticky rostla. Momentálně zaznamenáváme již mírný pokles cen, ale pouze u materiálů, jejichž výroba není energeticky příliš náročná.


Vysoké ceny pražských nemovitostí vedou ke zvýšení zájmu o rodinné domy i byty ve Středočeském kraji, kde jsou ceny až o 50 % nižší než v Praze. Atraktivní jsou zejména dobře dopravně dostupné lokality, přičemž klienti považují za ideální přímé vlakové spojení do Prahy. Byty se staví i v lokalitách dříve typických pro rodinné domy. Důkazem toho je rostoucí bytová výstavba ve Středočeském kraji. Počet dokončených bytů je v prvním pololetí letošního roku o 37 % vyšší než v Praze, což představuje opačný trend než před rokem 2020.


Ze situace profitují majitelé nájemních nemovitostí, protože z důvodu horší dostupnosti vlastnického bydlení roste poptávka po nájmech.


Rezidenční trh by se mohl stabilizovat v příštím roce. Poptávka po nemovitostech, zejména těch ve středním segmentu, bude ve velké míře závislá na dostupnosti hypotečních úvěrů. Růst hypotečních úroků už by neměl být tak signifikantní jako dosud. Bankéři dokonce předpokládají, že by úroky mohly příští rok začít klesat společně s očekávaným poklesem inflace. Pravděpodobně tedy dojde ke zpomalení růstu nebo stagnaci cen nemovitostí. Klienti se budou stále více soustředit na cenově dostupnější lokality mimo naší metropoli. Vše nasvědčuje tomu, že nájemnímu segmentu se bude dařit i nadále a poptávka i ceny nájmů kontinuálně porostou.


Autor textu: Jana Panochová, Senior Consultant LEXXUS

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page