top of page

Očima developera: Josef Wiedermann

Ve světě realit a developmentu se Josef Wiedermann pohybuje už delší dobu. Své zkušenosti teď zúročuje v tuzemské pobočce rakouské společnosti UBM Development, která má na kontě kupříkladu komplex Anděl City. V pražských Stodůlkách teď vzniká její nejnovější rezidenční projekt Arcus City.


V čem je pro vás osobně Arcus City výjimečný?

Od konkurenčních projektů, které jsou ve stejné lokalitě, se liší například vyšším standardem použitých materiálů, každá bytová jednotka má vlastní balkon nebo terasu, nehledě na to, že nestavíme jen domy, ale revitalizujeme celé území, které díky velkému prostoru a dostatku zeleně vytvoří samostatný celek. V těsném sousedství je také cenná přírodní lokalita Řepora a Dalejský potok. Celý projekt je koncipovaný jak pro rodinné bydlení, tak pro jednotlivce či páry. Vyzdvihl bych také promyšlené dispozice jednotlivých bytových jednotek. Projekční společnost Casua spolu s našimi architekty a projektanty pod vedením Helmuta Berghöfera a Tomáše Krejčího, kteří pracují pro celý koncern a mají rozsáhlé zkušenosti z Německa, Rakouska i jiných evropských zemí, umí ideálně využít prostor, který zákazníkům nabízíme.


Zvyšují se požadavky českých klientů? Jsou srovnatelné s tím, co od bydlení vyžadují naši sousedé kupříkladu v Německu?

Praha je do značné míry srovnatelná s metropolemi v západní Evropě. Klienti jsou určitě náročnější než dříve a v některých ohledech dokonce i náročnější než u našich sousedů. S tím, jak rostou nároky a ceny, bohužel klesá i dostupnost vlastního bydlení. Postupně tak očekáváme vzrůst podílu nájemního bydlení.


Co takový posun od vlastnictví k pronajímání znamená pro developerskou společnost?

V současné době je na trhu patrný trend, kdy řada investorů hledá možnosti, jak investovat do celých bytových celků. Pro developera je to možnost, jak realizovat více projektů, kdy jeho zákazníkem je jedna společnost, která nabídne nájemní bydlení, namísto rozprodeje bytů jednotlivým koncovým uživatelům. Myslím, že celý posun rozšiřuje možnosti, které na trhu jsou. A pro firmy, jako je UBM, to nabízí více způsobů, jak realizovat projekty a v konečném důsledku, jak nabídnout koncovému zákazníkovi bydlení.


Vy sám se v oboru pohybujete prakticky dvacet let a začínal jste hned po studiích. Čím si vás reality získaly?

Svou roli sehrála i náhoda, ale nemovitosti jsou jednou z oblastí, které mě vždy lákaly, už během studií. Spoluvytvářet prostor, ve kterém žijeme, a možnost vidět výsledky své práce v podobě zajímavých projektů a staveb, to mě vždy přitahovalo. Jsem rád, že během své kariéry jsem u takových okamžiků mohl být a že jsem si zvolil tenhle směr.


Občas se stává, že kovářova kobyla chodí bosa. Jak jste vyřešil své bydlení vy sám?

To rčení pro mě asi neplatí. Rád i u vlastního bydlení často něco měním. V podstatě bydlím mezi Prahou a Vídní, takže obstaráváme s manželkou dvě domácnosti. Což je se zmíněným přístupem někdy dost náročné.


Profesní zkušenosti jste sbíral i v zahraničí. Co důležitého vám práce tam dala?

První pracovní zkušenosti v zahraničí jsem získal již během studií v německém Bambergu, poté jsem mnoho let pracoval pro hamburskou developerskou společnost ECE, kde jsem se podílel na její expanzi do středoevropského regionu. Profesně mě tedy asi nejvíce ovlivnila zkušenost s německým prostředím. Líbí se mi koncepčnost, která je v Německu pověstná, a to ve všech ohledech, tedy i v real estate.


Souhlasíte s tím, že Česko je oproti svým evropským sousedům co do stavění příliš silně regulované?

Jednoznačně, asi kdekoli v Evropě je jednodušší připravit projekt a získat stavební povolení než v tuzemsku. Na vše máme předpisy, výklad je ale velmi různý a dá se jen velmi těžko odhadnout, jaký vývoj může projekt nabrat nebo kde se můžou objevit komplikace, o kterých jste do té doby ani netušil. Ocitáte se tím pádem ve větší nejistotě. Developeři jsou nuceni kupovat drahé unifikované projekty s povolením.


Zaznamenal jste už nějaký dopad letošní pandemie na váš obor?

U některých typů nemovitostí máme překvapivě větší odezvu a širší výběr možných zákazníků, než tomu bylo v minulosti. Na trhu je velké množství peněz a málo vhodných investičních možností. Prodat dnes hotelovou nemovitost je obtížné, ale rezidenční projekty nebo logistická centra fungují dobře. Sami máme například i projekt rekreačního bydlení na Lipně, který prodáváme jako celek, a je o něj velký zájem.



hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page