top of page

Očima developera: Petra Šaldová a Jiří Šalda

Manželé Šaldovi se dlouhodobě věnují rezidenčnímu developmentu v Praze, ale i například v Jizerských horách, v rekreační oblasti Bedřichova. Kombinací znalosti práva, více než dvacetileté zkušenosti s výstavbou a řízením staveb, a důrazu na precizní zpracování projektů vznikají pod jejich vedením jedinečná místa pro život.


Jak Vaše spolupráce probíhá?

JŠ: Máme to rozdělené. Jsem stavař, manželka právník, dá se tedy říci, že se výborně doplňujeme. Z projektů jsou Petřiny mojí srdeční záležitostí, zatímco manželka preferuje Apartmány Padesátka, kde byl celý marketing její práce.


PŠ: Nejdříve jsme koupili Petřiny, ale legislativně se nám to tam protáhlo, a tak jsme vlastně náhodou narazili na pozemek s domem určeným k rekonstrukci v Bedřichově. K této horské lokalitě máme vztah, v blízkosti vlastníme chalupu, jezdíme každoročně Jizerskou Padesátku. Projekt jsme spojili s tímto závodem i v názvu – Apartmány Padesátka. Jednotlivé apartmány v první etapě projektu jsou dokonce pojmenovány po zastávkách na trase závodu. Druhá etapa má pak v názvech apartmánů všech 14 jizerskohorských vrcholů přesahujících 1000 metrů nad mořem.


Jaký je rozdíl mezi Apartmány Padesátka a Rezidencí Na Petřinách? Kupují tyto projekty stejní lidé?

JŠ: Vnímám projekt v Bedřichově jako rekreační záležitost. My s manželkou jsme sportovci a většina kupujících byli také sportovci – ať už příležitostní, nebo profesionální.


Rezidence na Petřinách je zaměřena na klientelu, vyhledávající luxus a pohodlí v blízkosti centra metropole – je to dáno lokalitou, velikostí i standardem projektu. Naše všechny projekty spojují dvě věci: za prvé, zaměřujeme se výhradně na komorní rezidence. Nechceme tvořit megalomanské projekty. A za druhé, klademe důraz nejen na interiéry jednotlivých bytů, ale i na společné prostory. Haly, chodby i společné zahrady chceme tvořit na reprezentativní úrovni. Záleží nám na tom.


Platí to i pro Váš nový projekt Rezidence u Boroviček?

JŠ: Ano, i zde se plánuje pouze 23 jednotek. Mohli bychom zde vystavit jednotek více a vytěžit pozemek na maximum, ale to my nechceme. Snažíme se jít jinou cestou: kvalitní dispozice, luxusní interiéry, zachování soukromí, reprezentativní společné části a prostorné zahrady či předzahrádky.


PŠ: Spolupracujeme se studiem zahradní architektury FLERA. Jsou to profesionálové, vážíme si jejich práce a dbáme na to, aby autorsky dohlíželi i nad realizací. Jejich návrhy měníme v realitu.


Jak vznikl koncept projektu Rezidence u Boroviček?


JŠ: Jako všechny naše projekty. Nejprve vybereme místo, které se nám líbí a máme nějakou představu. Pak vysoutěžíme architektonickou studii, kterou dál spolu s architekty rozpracujeme do detailů, v této fázi se připojují naši prodejci, zde jsme od počátku spolupracovali se společností LEXXUS. Modelujeme portfolio cílových zákazníků a přizpůsobujeme finální produkty právě takové skupině. Naše stavební divize se pak stará o výstavbu. To vnímám velmi pozitivně, jsme si tak schopni ohlídat kvalitu stavby. To nás na developmentu baví, být u projektu od samého začátku až do konce.


V aktuálních projektech v Praze chceme zapojit do prodeje realitní kancelář, není naším cílem realizovat si prodej sami. Rádi využíváme služeb společnosti LEXXUS, která dlouhodobě prodává pražské developerské projekty a ví, co klienti chtějí. Myslím, že se nám společně podařilo připravit projekt s příjemnými dispozicemi a s vhodnou skladbou bytů pro danou cílovou skupinu.


PŠ: Snažíme se samozřejmě vymyslet co nejvhodnější půdorysy, ale klademe důraz i na zachování prostředí a genia loci místa. U Boroviček historicky skutečně byly borovice vysázené, a proto jsme se rozhodli zakomponovat jejich výsadbu do společné zahrady, požadavek na ateliér FLERA byl tedy nabíledni – budou tam borovice. Takže v návrhu nechybí.


Proč jste pro výstavbu svého dalšího projektu vybrali právě místo v Řepích?

JŠ: Vybíráme nemovitosti společně a máme trochu štěstí na to, že nám při každé prohlídce svítí slunce a vše vypadá lépe. Je pak složité zůstat nohama při zemi. Ekonomika je samozřejmě také důležitá věc, ale místo se nám musí líbit. A v místě U Boroviček se nám skutečně líbilo. Je tam krásný výhled, výborná infrastruktura a zároveň dostatek zeleně – hned vedle je park a plocha pro biking. Pozemek na prodej byl nevyužitá štěrková plocha, vlastně si o to řekl sám.


Kdybyste měli srovnat projekt Na Petřinách 7 a Rezidenci u Boroviček, jaké hlavní rozdíly zde vnímáte?

JŠ: Každý z těchto projektů je jiný a pro trochu jinou cílovou skupinu. Projekt na Petřinách je orientován na klienty se zájmem o nadstandardní bydlení na dobré adrese, kterou Praha 6 bezesporu je. Je zde pamatováno na společnou zahradu s relaxační i dětskou zónou. Byty jsou o větších výměrách, nadstandardní je výška stropu, třímetrové obklady koupelen, zařizovací předměty Laufen KARTELL ve standardním vybavení.


Projekt rezidence u Boroviček je bydlení primárně pro rodiny s dětmi, které bydlí v Řepích, jsou na lokalitu zvyklé, mají rády zeleň, které je tam v okolí skutečně hodně, ale chtějí své bydlení posunout do většího a nového. Pražané velmi neradi migrují, a právě proto by tento projekt mohl primárně oslovit současné obyvatele Řep.


Kdy se budou moci klienti na Petřiny stěhovat?

JŠ: Plánujeme dokončit projekt letos na jaře.


Jaká máte v rámci realitního trhu očekávání pro nadcházející období?

JŠ: Oba si myslíme, že velkou zelenou bude mít nájemní bydlení. Velikost bytů se bude zmenšovat. Zákazníci se už nyní častěji dívají, kolik stojí byt, ne kolik stojí metr čtvereční. Tento trend vnímám nejen v Čechách, ale i v zahraničí.


V jakých částech Prahy vidíte potenciál?

JŠ: Mně osobně se líbí Žižkov. Stojí zde spoustu starých domů, které jsou pro developery zajímavé. Navíc je to lokalita kousek od centra. Věřím, že v dohledné době projde proměnou stejně, jako se za poslední desetiletí proměnil například Karlín.


PŠ: Potenciál vidím v okrajových částech Prahy. Ale to není lokalita pro naši výstavbu malých, butikových projektů.


Existuje nějaké rozhodnutí, kterého litujete a kdybyste mohli, změnili byste ho?

JŠ: Já jsem člověk, který se dívá vždy jen dopředu. Je to jako ve sportu. Když běžíte, a otočíte se, ztratíte v závodu 20 vteřin. Nemám čas se otáčet.


Na jaké Vaše rozhodnutí nebo dílo jste nejvíce pyšní a proč?

PŠ: Vrátím se zpátky k Bedřichovským apartmánům. To je moje srdeční záležitost. Druhou etapu nám chválili i architekti, dlouho neviděli takto precizně stavebně dokončený projekt. Z toho máme radost.


JŠ: Myslím si, že je skvělé, že jsou spokojeni jak architekti, tak i klienti, od kterých máme samé pozitivní ohlasy, a vedle toho i ostatní občané Bedřichova projekt chválí. Apartmány se prostě povedly! Jsme na ně pyšní.


Kde byste bydlel raději a proč?

JŠ: Právě Na Petřinách 7. Vnímám trend, že jak člověk stárne, chce časem raději z domu do bytu, kde má nové technologie, jednoduchou údržbu, méně starostí.


PŠ: Pokud se budeme bavit o našich projektech, já bych chtěla bydlet v Bedřichově.


Development je náročné povolání. Jak relaxujete?

PŠ: Oba jsme sportovci. Lyžujeme, jezdíme na běžkách – např. zmiňovanou Jizerskou Padesátku, běháme, hrajeme tenis. Manžel se dříve zaměřoval hlavně na maratony. Před pár lety chtěl své limity ještě posunout, a teď mám doma několikanásobného Ironmana.


JŠ: Zkusil jsem si i ultramaraton. Rád překonávám sám sebe, a baví mě závody vyhnané do extrému. Jsem rád, že manželka začala běhat se mnou. Běželi jsme spolu třeba maraton v Aténách.


Jaké je Vaše životní motto?

JŠ: Dotahuji věci do konce. Jak říkám, každý závod se musí doběhnout.



hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page