top of page

Pražské pronájmy jsou horkým zbožím

Častým mediálním tématem se v posledních měsících stalo zvyšování nedostupnosti vlastnického bydlení, za kterým stojí kombinace zdražování nemovitostí a vysokých hypotečních úroků.

Tato nepříznivá situace pro pořizování vlastního bydlení se přirozeně promítá do oblasti nájemního bydlení, kde je evidován enormní zájem o nájemní byty. Výsledkem této situace je nebývale nízká nabídka bytů určených k pronájmu.



Podle dat, která jsme získali z veřejně dostupných realitních serverů, je v Praze momentálně nabízeno pouze 550 bytů po rekonstrukci a 350 bytů v novostavbě.


Nejvíce z těchto bytů má dispozici 2+kk/ 2+1 (40 %). Následují rodinné byty s dispozicí 3+kk/ 3+1 (29 %). Předpokládáme, že zájem o pronájem rodinného bytu se bude v budoucnu ještě zvyšovat, protože si velká část lidí nebude moci dovolit takový byt koupit.


V případě, že se tento scénář naplní, lze očekávat, že se podíl rodinných bytů k pronájmu ještě sníží. To by pak následně mohlo vést ke zvýšení cen pronájmů tohoto typu bytů. Situace rodin, které by měly o takovýto byt zájem, by se tak oproti současnosti ještě zkomplikovala.



hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page