top of page

V centru dění

Z pozice ředitelky kanceláře představenstva Hospodářské komory Prahy 1 pomáhá Eva Primus Kovandová firmám i podnikatelům sídlícím a působícím v srdci hlavního města. Zastupuje jich už téměř pět stovek.



Čím se – co do firem a podnikatelů – liší Praha 1 od zbylých městských částí nebo dalších měst v Česku?

Centrum Prahy je naprosto unikátní lokalita v mnoha ohledech. Je to srdce naší země s obrovskou historií a mezinárodním významem, které láká miliony turistů z celého světa. Na území Prahy 1 se nachází Pražský hrad, sídlo české vlády, obě komory Parlamentu, řada ministerstev, desítky zahraničních ambasád. A sídlí zde také tisíce firem, i když samozřejmě zdaleka ne všechny zde reálně podnikají. Praha 1 je místo, které zná každý, každý den se zde konají tisíce pracovních jednání, je to zkrátka nejen centrum Prahy, ale centrum dění se vším, co k tomu patří.


Co jsou tři hlavní témata, na která se v Hospodářské komoře v současnosti soustředíte?

Dlouhodobě se věnujeme například nastavení férových a transparentních podmínek pro restaurační

předzahrádky, což je součást obecnějšího tématu, jak nakládat s veřejným prostorem, na němž se potkávají zájmy rezidentů, návštěvníků i podnikatelů. S tím souvisí i revitalizace ulic, či dokonce

větších územních celků. Permanentně komunikujeme s politiky na různých úrovních a prosazujeme zájmy podnikatelů, ať už jde o omezení byrokracie, zrychlení digitalizace, či pomoc s problémy, které

způsobila pandemie nebo nyní energetická a nastupující ekonomická krize. V neposlední řadě bych

zmínila naši dlouhodobou snahu o propojování podnikatelů, aby si mohli vyměňovat své zkušenosti,

kontakty, a posílit tak svůj byznys.


Ve funkci ředitelky působíte už pět let. Na jaký pracovní úspěch jste za tu dobu nejvíce hrdá?

Asi nedokážu vybrat vyloženě jednu konkrétní věc, ale velmi mě těší, že podnikatelé mají zájem o setkání, semináře, workshopy a další akce, které pravidelně pořádáme, a jejich pozitivní zpětná vazba. To je pro mě potvrzením, že naše činnost má smysl a skutečně podnikatelům pomáhá. Je to největší motivace do další práce.


Eva Primus Kovandová Od roku 2017 pracuje na pozici ředitelky představenstva v Hospodářské komoře Praha 1. V jejím rámci založila v roce 2019 Lady Club, který je určen výhradně ženám – podnikatelkám, manažerkám členských firem, ženám, které začínají podnikat. Jeho cílem je propojit všechny úspěšné ženy mezi sebou a navzájem podpořit jejich business. Dříve dlouhou dobu působila jako project manager ve farmaceutické společnosti Meda. Absolvovala Brno International Business School a Evropský polytechnický institut.












Text: Ondřej Lipár


Článek vyšel jako součást magazínu LEXXUS NORTON. Celé číslo ke stažení na tomto odkazu.

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page