top of page

Příprava zahrady na zimu snadno a rychle

Léto končí a vy přemýšlíte jak váš pronajatý dům se zahradou nebo byt s předzahrádkou připravit na zimu? Neděste se, není to nic složitého. Pár nezbytných kroků vám zajistí, že na jaře bude zase všechno krásně zelené, barevné a funkční. Zvládnete to hravě, čtěte dál.


Sbalte bazén, zahradní posezení a dětské bábovičky

Ta největší zábava se odehrává v létě na zahradě. Proto je potřeba postarat se o vše s předstihem a pečlivě:

  • bazén – vypusťte ho, vyčistěte, vysušte do sucha (vyhnete se plísním), úhledně složte (zabere tak málo místa) a uložte na tmavé a suché místo, kde nemrzne. Nezapomeňte vyfouknou, usušit a uložit všechny nafukovací kruhy, lehátka a plameňáky.

  • zahradní posezení – pokud výrobce doporučuje zazimování, rozhodně ho poslechněte. Materiál by degradoval a na jaře by se pod vámi mohlo křesílko propadnout. Pokud zazimování není nutné, uložte na suché místo textilní podsedáky a jiné drobnosti, které nemají rády vlhko a mráz.

  • bábovičky a jiné dětské hračky – většina dětských zahradních hraček je z plastu a ten vlivem mrazu degraduje (praská a ztrácí barvu). Vyčistěte je a uložte na suché místo, kde nemrzne. Děti vám budou určitě ochotně pomáhat.

Před prvními mrazíky nezapomeňte vypnout automatickou závlahu a pokud majitel nemovitosti vybudoval na zahradě jezírko s rybičkami, myslete na dostatek kyslíku a během zimy jim prosekávejte v ledu díry.

KULINÁŘSKÝ TIP Snězte všechno, co jste vypěstovali. Přebytky zavařte, zmrazte nebo udělejte party.

Trávník, kytky, keře a stromy

Shrabejte listí a trávník posekejte před prvními mrazíky, nejpozději v listopadu. Fajnšmekři můžou vertikutovat (vertikutátorem prořežete drny a zbavíte trávník mechů, a tím ho provzdušníte). Nakonec dosejte poškozené plochy a trávník plošně pohnojte. Trvalky nesestřihujte, samy se ochrání před mrazem. Dlouhé rostliny svažte, aby se pod tíhou sněhu nezlomily, a pokud přeci jen některé trvalky zkrátíte, přikryjte je chvojím nebo zahradní textilií. Péči o keře a stromy si nechte na jaro. Budete je zkracovat a prořezávat. O tom, jak pečovat o zahradu na jaře, vám napíšeme až příště. nebo pokud už máte článek, dejte tam proklik a větu: Jak pečovat o zahradu na jaře se dočtete v našem dalším článku.




hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page