top of page

Otevřít okna a pořádně vyvětrat

O Feng Shui a metodě úklidu podle Marie Kondo jste už určitě slyšeli. Možná vás i napadlo, že byste některou z těchto metod vyzkoušeli u sebe doma. S obojím má bohaté zkušenosti MARIA ROCHAS. Energická, usměvavá, a tak trochu renesanční žena, která rozumí také interiérovému designu, perfektně ovládá pět světových jazyků a mezi jejími předky najdete i jihoamerické indiány.



Vyrůstala jste v Barceloně, Berlíně a Kyjevě ve velké rusko-španělsko-bolivijské rodině, teď žijete se svým českým manželem a dětmi v Praze. Jak se vám zdejší život a energie města líbí?


Prvních pár let poté, co jsme se do Prahy přestěhovali, jsem chodila každý den na procházky a obdivovala její krásu. Měla jsem malé dítě, a tak jsem na ně vyrážela s kočárkem. Příjemně mě překvapovalo, jak je Praha dobře přístupná. V jedné ruce jsem držela kočárek, v druhé kávu a objevovala zajímavá místa jako galerie, nové kavárny, designové obchody a showroomy. Zajímal mě každý historický dům, jeho původ a architektonické detaily. Měla jsem v té době takovou vášeň. Vyhledávala jsem staré zničené domy s historickou hodnotou, fotila si je a doufala, že se brzy začnou opravovat. A skutečně, v mnoha případech se opravy dočkaly. Po rekonstrukci jsem dům pak ještě jednou vyfotila a vytvořila si tak sbírku fotografií před a po.


Kromě zajímavých kořenů máte také působivé profesní zaměření. Jste vystudovaná interiérová designérka, Feng Shui specialistka a konzultantka metody organizace domácnosti KonMari®. Jaká životní cesta vás k tomuto jedinečnému spojení dovedla?


Když mi bylo čtrnáct let, rozhodla jsem se, že chci tvořit interiéry. Abych zjistila, jestli mě to opravdu bude bavit, začala jsem navštěvovat večerní kurzy designu, které trvaly přibližně devět měsíců. Jakmile kurz skončil, bylo mi jasné, že je to ta pravá cesta. A tak jsem se rozhodla pro studium interiérového designu na vysoké škole. V této době mě už také zajímalo Feng Shui, které jsem chápala jako další možnost, jak rozšířit své znalosti o práci s interiérem. Naplno jsem se do něj ponořila před pár lety a celý jeden rok strávila studiem na České škole Feng Shui v Praze. Absolvovala jsem všechny čtyři stupně, a nakonec získala také akreditaci v angličtině od New York School of Feng Shui. K metodě KonMari® jsem se dostala prostřednictvím knížky o zázračném úklidu. Po jejím přečtení jsem začala tuto metodu používat u nás doma a když jsem viděla, jak skvěle funguje, rozhodla jsem se, že se přihlásím na kurz pro certifikované konzultanty, abych mohla toto know-how šířit dál.



V Česku jste jednou ze čtyř certifikovaných konzultantek metody Marie Kondo. Jak obtížné bylo tuto certifikaci získat a co všechno její získání obnášelo?


Nebylo to vůbec snadné. Po skončení kurzu následoval další půlrok, kdy jsem pracovala s cvičnými klienty. S každým z nich to bylo jiné. Někdy jsem musela více zapojit mé designové zkušenost, jindy sáhnout trochu více do psychologie. U každého z nich jsem ale měla velkou radost z toho, jaké změny v životech jim to přineslo.


Záměrem Feng Shui v interiérovém designu není pouze estetika, ale také zlepšení vztahů a navození harmonie mezi lidmi, kteří se v interiéru pohybují. Jaká je zpětná vazba vašich klientů, pozorují ve svých životech takovéto změny? Jakou nejzajímavější změnu jste zaznamenala?


Ano, ve Feng Shui jde zejména o harmonické propojení člověka a interiéru. Zároveň je důležité, aby měl klient pocit, že mu provedené změny usnadní život a dávaly mu smysl. Vždy mám tak radost, když mi klient po provedení změn řekne, že mu teď vlastně přijdou jako zcela logické. Překvapivě největší změny v domácnostech klientů nastávají už při těch nejmenších úpravách. V jedné rodině, ve které se roky neúspěšně pokoušeli o dítě, jsme odstranili všechny věci ze zóny zdraví a dnes má tato rodina dvě malé zdravé dcery. Krásným příkladem, jak Feng Shui funguje, je také velký hotelový projekt v Tatrách. Aby se mi podařilo přivést větší tok energie a peněz, posunula jsem jeho hlavní budovu o několik metrů. A i přestože byl loňský rok docela těžký, investorům se podařilo všechny nabízené byty prodat velmi rychle.

Kolik návštěv je většinou potřeba pro vyladění interiéru podle Feng Shui a kolik pro uspořádání domácnosti metodou KonMari®?


Výhodou Feng Shui je, že s klientem můžeme spolupracovat na dálku. Stačí mi půdorys, detaily o chodu domácnosti a data narození všech jejich členů. Samozřejmě, ideální je jedna návštěva před začátkem prací a druhá po jejich ukončení. KonMari® má víc osobní přístup. Pro každou kategorii, kterých je celkem pět, je potřeba jedna návštěva.



Prozradíte, o kterou z vašich služeb je mezi klienty největší zájem?


Business klienti mají největší zájem o metodu Feng Shui, která dokáže do obchodu přinést více peněz. Dělám tak hodně analýz pro hotely, restaurace nebo třeba i beauty salony. Soukromí klienti mají naopak větší zájem o KonMari® úklid. Občas jej chtějí propojit i s refreshem svého domova, a tak jim pomáhám s výběrem barev, látek nebo nábytku.


Jaký je největší Feng Shui prohřešek, se kterým se v domovech klientů setkáváte?


Zásadou mé práce je, že interiér neposuzuji z mého pohledu, ale z pohledu klienta. Důležité je, co bude vyhovovat jemu. Žádný univerzální návod, co je špatné, tak pro mě neexistuje. Nechci vytvářet interiéry podle šablony, ale respektovat a zachovat charakter každého domova. Jednu radu bych ale přece jen měla. Pryč se všemi rozbitými nebo nefunkčními věcmi. Mají špatnou energii, která nemá v domácnosti co dělat, a je tak nejlepší ji co nejrychleji odstranit.


Existuje nějaká univerzální rada, která pozvedne harmonii v interiéru o level výše a zvládne ji zrealizovat každý, třeba už dnes?


Určitě. Otevřít okna a pořádně vyvětrat, uklidit rozházené věci tam, kam patří, koupit čerstvou kytici do vázy a vyhodit pět předmětů, které už nejsou v souladu s naším životním stylem. Třeba činky, které se chystáte už léta použít nebo deset let starý oblek, který vám nesedí.


MARIA ROCHAS


Vyrůstala v Barceloně, Berlíně a Kyjevě ve velké rusko-španelsko-bolivijské rodině. Její cesta k Feng Shui designu začala v roce 2005, když narazila na knihu o harmonickém domově, meditaci a vnitřním klidu, která byla napsána uznávanou Feng Shui specialistkou.


Studium interiérového designu na univerzitě jí pak umožnilo lépe pochopit strukturu a postupy při navrhování interiérů.


Záhy po ukončení studií poznala svého českého manžela, se kterým se usadili v Praze. Zde absolvovala školu Feng Shui Otakara Chocholy. Souběžně jí do života přišla kniha Marie Kondo, jejíž filozofie je dnes také součástí jejího života.


Foto: archiv Maria Rochas

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page