top of page

Potřeba zútulňovat mě zatím neopustila

Dům interiérové designérky TEREZY STUBLEY patří mezi ty domy do kterých, když vstoupíte, nechce se vám odcházet. I když je jen dvacet kilometrů od Prahy, mohli byste snadno nabýt dojmu, že se nachází někde ve Středomoří. Neutrální barvy, spousta přirozeného světla a lněné

závěsy, které proměňují sluneční paprsky v magické obrazce na smetanové podlaze. Přes jejich hrubou látku můžete zahlédnout obrysy krásné vzrostlé zahrady, třpytivou vodu v bazénu, velkou houpací síť nebo záhony voňavé levandule. První designérský počin se majitelce domu, bývalé profesionální letušce, více než povedl.

Designérka Tereza Stubley v čítárně domu v Černošicích

Interiérová designérka Tereza Stubley v jednom ze svých oblíbených volnočasových míst domu, čítárně v prvním patře. Foto: LEXXUS NORTON.


Proč jste se s rodinou rozhodli postavit si dům právě v Černošicích?


Když jsme s manželem přemýšleli, kde budeme stavět, věděli jsme, že Praha to nebude. Oba pocházíme z menších měst a možná právě proto nám rušný pražský život nepřišel jako ideální pro život rodiny. Líbila se nám představa menšího a klidnějšího města, odkud to bude do Prahy kousek. A protože se nám v blízkosti Prahy nejvíce líbilo v okolí Berounky, rozhodli jsme se pro tuto lokalitu. Můj manžel je navíc velký cyklista a dávno předtím, než jsme chtěli stavět, sem vyrážel na cyklovýlety a snil o domě s výhledem na Cukrák (pozn. red. vysílač Cukrák, který se nachází nedaleko jižní hranice Prahy). A to se mu splnilo, už šest let se s výhledem na něj probouzíme. Mě to tady také vyhovuje, okolní příroda je opravdu krásná a když potřebuji, v Praze jsem za chvíli autem.


Jste designérka, máte tak určitě blízko k architektuře. Troufla jste si dům navrhnout sama nebo jste oslovila architekta?


Některé profese není dobré obcházet a architekt mezi ně rozhodně patří. Dům nám navrhovala architektka Jana Klečková z JHK Architects, s.r.o. a zahradu zahradní architektka Dana Marklíková. Já jsem si navrhovala až interiéry. Právě interiér našeho domu byl mým prvním designérským počinem, kvůli kterému jsem začala interiérový design studovat. Tak nějak přirozeně na něj navázaly další projekty a letos je to už šest let, co funguji jako interiérová designérka.

Společenská část domu Terezy Stubley v Černošicích
Dekorace připomínající vůni exotických dálek

Společenská část domu, ve které máte pocit, že jste se ocitli v prázdninové destinaci. Interiérové dekorace se nesou v ležérní náladě, nechybí ani designová lahůdka - lampa od Flos. Foto: LEXXUS NORTON.


Jaký byl váš koncept pro zařizování interiéru vašeho domu?


Na začátku jsem se snažila o minimalismus. Postupem času jsem ale dostala chuť to tady trochu zútulnit. Vždy jsem si myslela, že jsem pravý minimalista, ale zjistila jsem, že to tak úplně není. Tento ležérní až prázdninový styl mi maximálně vyhovuje a cítím se v něm komfortně. Také jsem se chtěla vyhnout tomu, aby interiér domu působil prvoplánově luxusně a děti se bály někde posadit. Máme tu tak spoustu betonu, na kterém jde vidět, že to tu žije a mě to nevadí. I když si samozřejmě velmi dobře pamatuji, kdo to za jaké poškození ode mě schytal (smích). Interiér není stále ve finální verzi, potřeba zútulňovat mě zatím neopustila.


Máte nějaký vysněný kus nábytku nebo interiérový doplněk, který si chcete časem dopřát?


Teď aktuálně žádnou takovou věc nemám, ale donedávna jsem měla. Byla to lavice s výpletem, která nám ale minulý týden přijela a teď ji máme v naší depandanci (pozn. red. vedlejší budova, která tvoří s hlavní budovou jeden organizační celek, v tomto případě venkovní prostor pro stolování s krbem). Byla mým vysněným kouskem nejen kvůli designu, ale také rozměrům, které jsou přesně takové, jaké jsem potřebovala. V domě nám pak chybí ještě několik svítidel, které budu muset pořídit. Žádná vhodná jsem doposud nenašla a provizorium odmítám. Z provizoria se totiž velmi často stává trvalé řešení.

Venkovní jídelna s kuchyní, krbem a výhledem na zahradu
Detail depandance s krbem a venkovní lounge zóny, ze které je vidět na bazén

K hlavní části domu přiléhá tzv. depandance, vedlejší budova sloužící jako další prostor pro stolování, která je s hlavní obytnou částí propojena průjezdem, který slouží jako venkovní lounge zóna a díky chytrému zastřešení je v ní možné grilovat celoročně. Foto: LEXXUS NORTON.


Stěny vašeho domova zdobí zajímavé obrazy. Podle čeho jste je vybírala?


V obývacím pokoji máme celkem pět obrazů. Dva z nich jsou vytvořené na míru interiéru a zbývající jsou od Jana Vajdy, který tvoří pod uměleckým jménem Antimultivitamin. Jeho dílo nás oslovilo v jedné pražské kavárně, kolem které jsme často chodili, protože můj manžel měl vedle ní kancelář. Pravidelně v ní vystavovali díla různých umělců a jednou jsme v ní zahlédli právě tvorbu od Antimultivitamina. Na první pohled jsme se do ní zamilovali a rozhodli se, že si pár kousků od něj pořídíme. Geniální je obraz Cyklisty, který jako by mému manželovi z oka vypadl. (smích) Ten máme jak v originálu, tak v autorské reprodukci. Cyklisty mám tak doma rovnou tři.


Obrazy nenajdeme pouze v obývacím pokoji, ale také v prvním patře domu. Ty jsou také od tohoto umělce?


Obrazy v prvním patře máme teprve chvíli. Ten ve čtecím koutku jsme ještě ani nestihli pověsit. Je to naše „new baby in the house“ a je s námi teprve pár dnů. Vytvořila jej dvojice současných umělců Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek, kteří působí pod značkou Ondrash & Kašpárek a sídlí u nás v Černošicích. Máme od nich také dva obrazy s názvem Vetřelci v pokoji pro hosty. V kontextu funkce pokoje může tento název působit úsměvně, ale my tím rozhodně nic nemyslíme. (smích) Svou výraznou barevností se sem tyto obrazy zdánlivě nehodí, ale právě takovéto nečekané věci mám v interiérech ráda. Nad čelem postele pak ještě visí obraz od malíře Tomáše Bíma, který pochází z nedalekých Dobřichovic.

Venkovní bazén s houpací sítí, venkovní sprchou a záhony voňavé levandule jsou ráj pro relaxaci
Relaxační zóna u bazénu v domě v Černošicích s výhledem na vysílač Cukrák

V ležérním prázdninovém duchu se nese také přilehlá zahrada. Nechybí v ní bazén, několik míst pro nerušenou relaxaci a záplava voňavé levandule. Foto: LEXXUS NORTON.



Kdybych vás požádala o jeden designérský tip, který je za vás při zařizování interiéru nejdůležitější, který by to byl?


Hlavně nešetřit na podlaze, ta je prostě základ. Ani drahé designové křesílko nebude na levné podlaze vypadat tak dobře, jak by mohlo. A naopak, pokud na kvalitní podlahu dáte nějaký kousek třeba z populárního obchodu Ikea, posune jej to o několik úrovní výš. U nás doma je toho důkazem komoda u čtecího koutku.

Příjemná čítárna s designovým křeslem Magis a obrazem od místního tatéra Ondrash
Prosvětlený interiér čítárny v prvním patře domu v Černošicích

Jedním z oblíbených míst Terezy pro relaxaci je čítárna v prvním patře. V ní vyniká designové křeslo od Magis stejně dobře jako komoda z obchodního řetězce IKEA. Své místo tady najde také "new baby in the house", malba od místního umělce Ondřeje Konupčíka alias Ondrash. Foto: LEXXUS NORTON.


Kuchyň s jídelnou se nese v duchu minimalismu, který rozbíjí obraz Cyklisty a lampa připomínající exotické destinace

Manžel Terezy je velký cyklista. Když tak poprvé manželé uviděli obraz Cyklista od jejich oblíbeného umělce, který tvoří pod jménem Antimultivitamin, bylo jasné, že v jejich domově nemůže chybět. Foto: LEXXUS NORTON.



Designérka Tereza Stubley ve své kuchyni domu v Černošicích.

Tereza Stubley


Deset let pracovala jako profesionální letuška a procestovala celý svět. Pak přišla rodina, děti a potřeba zařídit nový dům. A protože jí design byl vždy blízký, rozhodla se, že si interiér domu navrhne sama. Během jeho stavby absolvovala dvouletý kurz interiérového designu a prvním velkým designovým počinem se stal její vlastní dům. Díky prezentaci jeho interiéru na Instagramu ji začali následně oslovovat klienti. Jako profesionální interiérová designérka působí již 6 let a má za sebou mnoho spokojených klientů a krásných domovů. Na její práci se můžete podívat na webové stránce stubleydesign.cz nebo na Instagramovém profilu @stubleydesign.

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page