top of page

Designové párování: sklenice, karafy, dekantéry i další praktické doplňky pro milovníky vína

Ať patříte mezi fanoušky popíjení vína k obědu i večeři, nebo jste spíš občasnými degustátory, dobré bílé, červené, oranžové i perlivé si zaslouží snoubit s obdobně kvalitním designem. Vybrali jsme pro vás doplňky z dílen českých tvůrců i od ikonických světových značek, s nimiž si svůj zamilovaný ročník skvěle vychutnáte. Na zdraví!


Degustace po česku


Díky bohaté české sklářské tradici nemusíte s výběrem sklenic a dekantérů na víno chodit příliš daleko. Například kolekce ručně foukaného a broušeného křišťálu Krakatit vám v dlaních připomene jasnou noční oblohu plnou zářivých hvězd. Pro nižborskou sklárnu Rückl ji navrhl designér Rony Plesl jakožto poctu lidem, kteří se skla dotýkají a přetvářejí ho v krásu, i hold spisovateli Karlu Čapkovi.

Koupíte na ruckl.com.


Se stolním sklem před lety experimentovala také sklárna BOMMA. Vznikla tak například kolekce sklenic s dominantní nohou a příjemným brusem, která je výsledkem spolupráce se sklářem Františkem Víznerem, nebo set elegantních sklenic s matným geometrickým broušeným detailem v dýnkách – ten je od designéra Maxima Velčovského. Sklárna již nové kusy nevyrábí, v lokálních obchodech s designem i e-shopech jsou ale obě kolekce stále k dispozici – neváhejte, obě řady jsou skutečně ikonické.

Koupíte na designbuy.cz nebo designpropaganda.cz




Za zmínku stojí také sklenice s příznačným názvem Decci od designérského i partnerského dua LLEV. Důmyslný návrh Evy a Marcela Mochalových spojuje krásu s funkčností. Křišťálové sklenice autoři opatřili jemně řezanými rysy, které šikovně napoví, kolik deci naléváte nebo kolik vám ještě zbývá.

Koupíte na shop.czechdesign.cz nebo doxbyqubus.cz


Přímo galerijním kouskem je sada sklenic navržená zesnulým umělcem René Roubíčkem. Navrhl ji u příležitosti světové výstavy Expo 58 v Bruselu.

Koupíte na doxbyqubus.cz


Laponské ledovce na dosah ruky


Sběratelé ruční práce a milovníci bytelnějších sklenic ocení kolekci skla Ultima Thule, jíž pro finskou značku Iittala navrhl v 60. letech 20. století designér a sochař Tapio Wirkkala. Jedinečná struktura ručně foukaného skla, která vynikne ve slunečních paprscích, má připomínat tající ledy Laponska. Sklenice Ultima Thule je výsledkem tisíce hodin strávených ve sklárně s křehkým materiálem a plným právem patří mezi nejslavnější díla finského tvůrce. Zajímavostí je, že série z roku 1968 byla původně určena výhradně pro tehdy nově otevřenou linku Finnair z Helsinek do New Yorku – letecká společnost ji v první třídě používá dodnes. Značka Iittala kolekci opětovně zařadila do běžné nabídky až u příležitosti 100. výročí Wirkkalova narození v roce 2015.

Koupíte na iittala.com a arki.cz


Sem a tam

Přelití vína do karafy pomůže rozvinout jeho chuť, zlepší tím pádem zážitek z popíjení. Minimalistická dekantační karafa MENU z foukaného skla a nerezové oceli však chytře řeší situace, kdy se vám karafu nepodaří vypít až do dna. Díky tomu, že lze horní část láhve s hrdlem karafy těsně spojit, můžete víno přelévat z jedné nádoby do druhé – k popíjení i k uschování.

Koupíte na konsepti.com


Veselá pomocnice

Pokud patříte mezi sběratele moderního designu, pak by ve vaší kuchyni rozhodně neměl chybět jeden z kousků Alessi. Italská rodinná firma se během své stoleté historie stala neodmyslitelnou součástí kultury stolování. Jako ideální startovací bod sbírky se nabízí bestseller z roku 1994 – otvírák na víno Anna G. Usměvavá chromovaná hlava s límečkem a šaty z termoplastické pryskyřice je v nabídce v několika barevných kombinacích a objevuje se také na dalších produktech, uzávěru na tiché víno a na šumivé víno. Při designu vývrtky se její autor, Alessandro Mendini, nechal inspirovat skutečnou osobností, designérkou Annou Gilli. O pár let později ji doplnila pánská verze pojmenovaná Alessandro M.

Koupíte na alessi.com


Povinná výbava

Kolekce Basic od dánské firmy Normann Copenhagen se skládá z minimalistického seřezávače fólie, zátky, vývrtky a nálevky na víno. Cílem návrhu designéra Simona Legalda bylo abstrahovat od všech nepotřebných detailů a vytvořit tak esenciální, avšak stále krásnou sérii pomůcek pro milovníky opojného nápoje. Povrch doplňků se skládá z odolného titanu v kombinaci s praktickým a hapticky příjemným silikonem.

Koupíte na designbuy.cz a finnishdesignshop.com

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page