top of page

Jak se změnila poptávka a nabídka v roce 2021?


Rezidenční trh byl v posledním roce v mnoha ohledech extrémní. Prohlubující se disproporce mezi nabídkou a poptávkou vedla k dramatickému růstu cen. Průměrná cena za m2 nového bytu v Praze dosahuje 128 000 Kč včetně DPH, meziroční nárůst činí 11 %. Nabídka nemovitostí je naprosto nedostatečná z důvodu nízké úrovně výstavby, která je způsobena zejména pomalými povolovacími procesy.


Poptávka je posilována investičními nákupy, protože v době nejisté ekonomické situace a nedostatku jiných investičních příležitostí vnímají lidé pořízení nemovitosti jako bezpečné uložení svých financí. K nákupu nemovitostí motivují také nízké sazby hypotečních úvěrů, které se již postupně navyšují, ale stále zůstávají pod úrovní inflace.


Silnou poptávku dokládá rekordních 6 100 nových bytů prodaných za první tři čtvrtletí letošního roku. Pro srovnání - za celý loňský rok bylo prodáno 5 800 bytů. Enormní zájem o nákup nemovitostí způsobila historicky nejnižší úroveň nabídky. Developeři ve 3. čtvrtletí nabízeli pouze 2 750 nových bytů, zatímco ve stejném období loňského roku jich bylo inzerováno 5 700.


Nejžádanější jsou investiční byty 1+kk a 2+kk v okrajových lokalitách Prahy s dobrou dostupností do centra metropole, protože jsou pro klienty dostupné díky relativně nízké ceně 4–7 milionů Kč.

Nájemní trh zaznamenal již v roce 2020 razantní změny. Vlivem uvolnění velkého množství bytů původně určených ke krátkodobému ubytování došlo ke skokovému zvýšení nabídky a poklesu cen, zejména v centrálních částech Prahy. Nyní se však trend začíná obracet a zaznamenáváme mírné zdražování nájemného a snižování počtu nabízených bytů.




hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page