top of page

O nejlepších interiérech roku 2021 rozhodnou odborníci i veřejnost

Soutěž Interiér roku každoročně oceňuje osobité interiéry ze soukromého i veřejného sektoru.

V různých kategoriích se na prvních příčkách pravidelně objevují jedinečné prostory bytů, restaurací, obchodů, ale i například hotelů a dalších veřejných služeb. Snaha o popularizaci vnitřních prostor by měla motivovat nejen architekty, ale také tuzemské výrobce a designéry, jejichž produktový design značně ovlivňuje konečný vzhled interiéru.

Dům s výhledem na Hlubokou, studio BekArch (kategorie Soukromý interiér - novostavba), foto: Filip Györe


Tento rok se koná již sedmý ročník soutěže a přináší s sebou novou kategorii Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. Kategorie by na základě omezeného rozpočtu financí měla vyzdvihnout levné, avšak kvalitní řešení interiéru. Vítězné návrhy bude vybírat multidisciplinární porota v čele s architektem Jiřím Pelclem.


Skutečnost, že se porota skládá i ze zástupců jiných profesí vizuální kultury, nejen z architektů, je v konceptu soutěže zcela klíčová. Tvorba interiérů je považována za multižánrovou, nikoliv jen architektonickou disciplínu. Například to, co při zasedání poroty adoruje architekt, rozporuje výtvarník a relativizuje designér nebo novinář specializovaný na interiér, případně teoretik. Porotě tak jde o mnohovrstevnatý dialog z různých úhlů pohledu.


Kromě zmíněné nové kategorie přibylo v letošním ročníku také hlasování veřejnosti, tedy Cena ČSOB – Stavební spořitelny. Hlasovat bude možné na nových webových stránkách soutěže

Interiéru roku a pak s napětím sledovat, do jaké míry se shodnou, nebo naopak odliší preference odborné poroty, novinářské poroty a veřejnosti.


Soutěž Interiér roku je veřejností sledována nejen na vlastních stránkách a stránkách mediálních partnerů, ale také na sociálních sítích. Ředitel a zakladatel soutěže pan Petr Tschakert k tomu dodává:


„Dostáváme mnoho reakcí, dotazů, ale i žádostí o katalog soutěže, který má pochopitelně omezený tištěný náklad. Tisíce zájemců si ho však stahují v elektronické formě PDF. Myslím, že se maximálně snažíme rozvíjet názor a řešit objektivní problém, který zcela pregnantně pojmenovala architektka Eva Jiřičná, když v dubnu roku 2017 doslova řekla: ,Architekti by nejraději pracovali jen na domech, protože si myslí, že jsou nejdůležitější, není to ale pravda. Exteriér je sice interiér města, většinu času ale trávíme uvnitř budov a interiér, který nefunguje, náš život ničí mnohem víc než ošklivá fasáda.‘ Upřímně s ní souhlasím.“


Ceny vítězům letos v 10 kategoriích předají zástupci pořadatele a médií 26. 4. 2022 v galerii DOX na závěr kongresu o interiérech, bydlení a architektuře LIVING FORUM.

Rekonstrukce bytu navržená architektkou Terezou Janků (kategorie Soukromý interiér - rekonstrukce), foto: Tomáš Dittrich


Restaurace Masaryčka, studio Archicraft (kategorie Veřejný interiér I), foto: Tomáš Dittrich


Tento článek vyšel v Magazínu NORTON 04/22.


Comentarios


hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page