top of page

Sauny s vůní hédonismu

Krátké a tmavé dny, zima a déšť. Pokud je i pro vás nadcházející roční období synonymem pro deprese, zpozorněte. Tyto nové sauny od českých designérů vám vrátí chuť do života a energii.

Interiér sauny v Národním divadle


Kousek od Prahy v Senohrabech nedávno vyrostla kouzelná zahrada, která ukrývá magické místo. Wellness Infinit SEN je dílem architektonického studia Reaktor a pozornost poutá především vyladěným sepětím interiéru s okolní faunou. Autoři dostali za úkol celý prostor přistavět k již stávajícímu hotelu Sen, který v malé obci ve Středočeském kraji stojí od roku 1996 a sám také prošel nedávno úpravou. Romantizující styl hlavní budovy naštěstí tvůrci opustili a snažili se do relaxační zóny vnést mnohem více moderní estetiky.


Jednotlivé saunové domky jsou rozmístěné tak, aby zaručovaly dostatečné soukromí, a vás tak při prohřívání kostí nikdo nerušil. Zároveň tvůrci velmi dbali i na celkovou atmosféru místa, které touží být snové a magické. Drobné detaily, zarostlé cestičky nebo tajuplné zářící kameny, to vše vytváří výjimečný charakter této saunové oázy. Pocit sepětí s přírodou dotváří nejen volba obkladových materiálů a rafinované prolnutí s rostlinami, ale třeba také fakt, že střechy saunových domků jsou pokryté zelení. Každý milovník designu pak ocení dotaženou typografii a navigační systém. Netradiční volbou je pak dekorování jednotlivých místností. Stěny zdobí například motivy listů nebo klasů. Wellness Infinit SEN je zkrátka povinností pro každého estéta, který propadl kouzlu saunování.


Kdo by rád našel vkusné a netradiční místo přímo v hlavním městě, má volbu jasnou - NÁRODNÍ SAUNA. Sauna sídlící přímo v budově Národního divadla je zaručený poklad. Za jejím otevření stojí trojice Lukáš Otevřel, Stanislav Majer a Miroslav Sládek. Jejím neodolatelným specifikem je, že nevznikla v posledních letech. Naopak pod střechou brutalistní budovy od architekta Pavla Kupky už funguje více než třicet let. Původně sloužila jako relaxační místo pro místní baletky a umělce, dneska si ale její specifický genius loci můžete vychutnat i vy. Osmdesátkový nádech je zde bez okolků přiznaný, a interiéru to přesto neubírá na přívětivosti.


Rekonstrukci si vzalo na starosti pražské studio Edit!, které má na svědomí například oblíbenou kavárnu Místo v Dejvicích nebo letenský podnik Cobra. V duchu své tvůrčí DNA ani tuto saunu zbytečně nedotvářeli, ale naopak nechali vyniknout autentický charakter místa. Původní zůstaly lustry nebo dobový strop, své místo naopak už musel opustit starý koberec a sektorový nábytek. Sauna v Národním divadle je pro opravdové fanoušky stylové architektury. Ale pozor, dostat se sem není jednoduché. Kapacita je velmi omezená. O to víc ovšem návštěva charismatického místa potěší.


Interiér sauny v Národním divadle


Úchvatným místem, které světlo světa spatřilo teprve nedávno, je Cellularium od renomovaného studia Formafatal architekty Dagmar Štěpánové. Ta si věhlas si získala především díky realizaci vily v Kostarice, za kterou obdržela řadu mezinárodních ocenění a jejíž fotky se objevily snad ve všech prestižních časopisech. Vavříny v kategorii Veřejný interiér si v soutěži Interiér roku odneslo její studio i za návrh interiéru tohoto lázeňského skvostu. Formafatal se nebojí jít mimo proud, je vždy tvarově i barevně výrazná a její práce jsou vše, jen ne ordinérní. Nejinak působí i Institut přírodní medicíny a jeho spa, které letos navrhli.


Finská sauna nebo kryosauna se nachází na ploše velké více než 150 m2 a slouží především zákazníkům institutu. Narazíte zde na produkty značek Flos, Hay nebo Foscarini a materiálům vládne beton, žula a dub. Autoři pracovali s motivy barev přirozeně a intuitivně. Horkou saunu proto definuje červená barva, na terapii chladem naopak láká studený modrý odstín. Důležitým prvkem jsou dynamické stěny, které nápaditě člení interiér a vnášejí do prostoru hloubku i intimitu. Rafinovaná práce s materiály, barevností i strukturou přesně vystihla potřebné emoce. Cítíte tajemnou, nenápadnou, přesto intenzivní a všemocnou sílu pradávných rituálů a přírody. Cellularium vzdává hold tradičním obřadům, ovšem ve výsostně moderním pojetí.



Interiér sauny v Národním divadle



Text: Veronika Pařízková

Autoři fotografií: Radek Brousil, Jan Zima


Článek vyšel jako součást magazínu LEXXUS NORTON. Ke stažení na tomto odkazu.

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page