top of page

SFER IK AZULIK - unikátní galerie uprostřed mayské džungle

„Umění je základem vyjádření lidské ducha,“ těmito slovy přivítá v mayské džungli návštěvníka eko galerie SFER IK Azulik, která se nachází nedaleko luxusního hippie letoviska Tulum na mexickém pobřeží.



SFER IK je příkladem biomorfní architektury, tedy je postaven tak, aby do něj byla začleněna příroda, která ho obklopuje. Galerie je postavena s hlubokou úctou k matce přírodě: žádné stromy nebyly kvůli stavbě pokáceny, objekty stojí na kůlech, aby pod nimi mohla procházet zvěř, vše je postaveno ze tří udržitelných materiálů z místních zdrojů – lián, keramiky a přírodních vláken. Do objektů se vplétají původní stromy, rostliny a živočichové. Ještě pozoruhodnější je, že vše bylo postaveno bez použití těžké techniky a bez plánů a že na stavbě pracovali mayští řemeslníci používající tradiční stavební techniky.


Při bloumání v galerii naboso si připadáte jako v obřím kokonu. SFER IK působí snově a surrealisticky; byl koncipován tak, aby návštěvníci mohli zažít originální umění spolu s přírodními prvky; přesně to se mu daří a umocňuje zážitek z prostoru, který je přirozeným propojením boho-chic atmosféry s úctou k zemi a předkům, kteří ji obývají po staletí.


„SFER IK je zcela jedinečným zážitkem. Prostor bez rovných podlah, stěn a stropu, integrovaný do okolní džungle a v dialogu s mayským původem, nabízí zajímavou tvůrčí výzvu pro kurátory a současné umělce, neboť se vymyká sterilizované tradici bílé krychle. Mou vizí je pozvat umělce, kteří se budou cítit inspirováni k tvorbě děl v tomto velmi zvláštním kontextu," prohlásil při otevření Marcello Dantas, ředitel galerie.



Historie galerie je zajímavá. SFER IK navrhl Jorge Eduardo Neira Sterkel, argentinský architekt samouk, ekolog, filantrop a podnikatel žijící v Mexiku. Dnes je známý spíš pod pseudonymem „Roth“ jako výtvarný umělec. Roth stavbu dokončil v roce 2017, ale nerozhodl o jejím využití. V témže roce navštívil neobsazený prostor Santiago Rumney Guggenheim, pravnuk sběratelky umění Peggy Guggenheimové, a navrhl společný podnik na jeho přeměnu v galerii. Galerie otevřela své brány krátce před propuknutím epidemie a znovuotevřena byla v listopadu 2021.


SFER IK nabízí měnící se výstavy, z nichž převážná většina jsou sitespecific instalace – umělecká díla zavěšená na stropě, připevněná ke stěnám, umístěná na cementové podlaze; některá jsou vytvořena tak, aby se jich člověk dotýkal, jiná, aby k nim přičichl, mnohá, aby o nich jen rozjímal z polštáře vzdáleného několik metrů. Cílem je povzbudit návštěvníky k vnímání umění tím, že se budou pohybovat kolem, nad a pod díly. Muzeum má v plánu pořádat každoročně řadu konferencí a workshopů, od sympozií o novém využití mořských řas sargassum až po kurzy keramiky pro místní děti.




Autorka: Danuše Siering

Tento článek vyšel v Magazínu NORTON 04/22.






hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page