top of page

Trendy do koupelen

V tomto článku budeme hovořit o nových dekorech, vzorech a barvách, které byly k vidění na podzimním veletrhu Cersaie. Tato akce patří mezi prestižní mezinárodní veletrhy v oblasti zařizování koupelen a v roce 2021 se konala po třicáté osmé, po roční pauze v září, tradičně v italské Boloni.


Více i méně známé značky upozadily prezentaci šedých, béžových a černých obkladů, které byly hojně k vidění v letech 2018 až 2019, a pustily se do výraznějších barev. K vidění byly různé odstíny modré, zelené, červené, oranžové i růžové. Růžová byla velmi jemná a decentní – šlo o klasickou pastelovou, pudrovou barvu. Oranžová se ukazovala hlavně v terakotovém odstínu, občas i jako výrazná a zářivá. Červená oproti tomu nezářila svou typickou rudou, ale lomenými, velmi decentními a elegantními odstíny, někdy až směrovaná do vínových tónů. Modrá a zelená byly k vidění jak v pastelové, tak i tmavé verzi. Neutrálně barevné obklady a dlažby samozřejmě nezmizely. Ty budou v nabídkách stále, o tom není pochyb.


Nešlo však jen o novinky v podobě barev, ale také o vzory a motivy na keramických obkladech. Ve velké míře byly výše zmíněné barvy použity na výrazných vzorech. Často šlo o malé či velké květy nebo listy různých tvarů i velikostí. Objevovaly se i motivy z ptačí říše, které byly nejvíce „in“ před třemi lety na veletrhu Heimtextil. Tato akce se koná každý rok v Německu ve Frankfurtu nad Mohanem a jde o největší evropský veletrh v oboru tapet a bytového textilu. Bohužel poslední dva roky se z důvodů pandemických opatření nekonala.



Kromě florálních vzorů se také používaly různé motivy z oblasti výtvarného umění, například akvarely, fresky či klasické kresby. Mezi další dekory patřily různé imitace kamenů. Ty se dříve používaly jen v barevně neutrálním provedení. Nyní nově i ve výrazných barvách. Takto výrazné vzory se aplikovaly na velkoformátových obkladech i na malých mozaikách – někdy doplněny metalickým efektem. Také se hojně objevovaly motivy „betonu a rzi“, ale nikoli v šedých, ale v terakotových odstínech. Na šedých a béžových obkladech se objevily zajímavé detaily – například plastické dekorativní reliéfy, nebo „otisky“ zkamenělin


Nevymizel ani motiv terrazza, který se naopak po několika letech dostal do popředí. I v tomto případě šlo o různé barevné a rafinované variace. Dřevodekory jsou také stále v nabídce. A i zde si designéři pohrávali s kombinacemi – například dřevodekor „uvíznutý“ v betonovém povrchu, potisky na dřevodekor nebo plastické obrysy letokruhů.


Co se týče barevnosti sanity, i zde došlo k výraznému posunu. Mnoho výrobců zařadilo do produkce různobarevné varianty svých výrobků. K vidění tak byla umyvadla nejen v bílé a černé, ale také v různých pastelových odstínech (např. béžová, pudrová) i v zářivých barvách, jako je červená či modrá, nebo lomených, jako je vínová. Takto barevné byly mimo umyvadel také toalety i bidety.



Foto: Artceram, FAP, ABK, Imola, Keope


Tento článek vyšel v Magazínu NORTON 04/22.

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page