top of page

Výrazné solitérní koberce: umění na zem i na zeď

Interiérový designéři rádi tvrdí, že koberce jsou pátou stěnou místnosti a málokterý domov se bez nich obejde. Nejenže dělají pokoje hezčí a útulnější, mají také celou řadu praktických funkcí. Pomáhají udržovat teplotu, regulovat hluk a jsou ideálním řešením pro všechny, kteří se bojí odvážnějších experimentů s barvami na zdech. Stejně jako u zbytku vybavení se vyplatí držet pravidla designéra Dietera Ramse „méně, ale lépe“. Pečlivě proto vybírejte výrobce i použité materiály a pamatujte, že řemeslný koberec je investicí na celý život.


Navrženo v Česku, utkáno na Blízkém východě


S nabídkou vlastních koberců nedávno přišlo interiérové studio Médecine české designérky Niny Makelberge, která se zabývá hledáním jedinečných historických kousků. Ačkoliv patří mezi odborníky na starobylé koberce, na trhu jí dlouho chyběly modernější vlněné s nadčasovým vzorem, a tak se je rozhodla sama nabízet. Během pandemie se jí podařilo najít spolehlivého výrobce a navrhla první kolekci inspirovanou svými oblíbenými místy s tkalcovskou tradicí. V aktuální nabídce má marocký, skandinávský, africký a japonský vzor. Kelimy se vyrábí na míru v afghánské manufaktuře a jejich barvu i velikost je možné přizpůsobit na přání.

Koupíte na Medecine.studio


Multifunkční umělecké dílo


Pod značkou Masopust se ruční výrobě vlněných koberců, tapisérií a interiérových doplňků věnuje designérka Anna Štajglová. Hravé a pestrobarevné motivy zhotovuje na míru časově i fyzicky náročnou technikou tuftování. Vlněné výtvory mohou sloužit nejen jako koberce, ale také jako součást nábytku, polštáře, dekorace nebo okrasná umělecká díla. Všechny odstíny vlny si autorka nechává barvit na zakázku a díky práci s různou výškou vlněného chlupu jsou koberce plastičtější i hapticky zajímavější.

Více informací o značce najdete na Masopust.store


Autorský kousek na míru


Textilní výtvarnice Kateřina Soukupová studovala v ateliéru Textilní tvorby na pražské VŠUP. Oboustranné koberce, zvané také kelimy, tká z vlněné příze na stavu ve své dílně v pražských Nuslích. Každý kus tvoří ručně a na míru potřebám prostoru i požadavkům budoucího majitele. Z koberce se tak stává osobní artefakt, který místnost ozvláštní a vnese do ní jedinečnou atmosféru.

Více informací najdete na Katerinasoukupova.cz


Hlavně prakticky


V malém švédském městečku Leksand vznikají od roku 1999 funkční koberce Pappelina. Designérka Lina Rickardsson byla vůbec první na světě, kdo použil techniku tkaní koberců s použitím plastového materiálu. Zhotovuje je pouze z vysoce kvalitního certifikovaného a netoxického PVC, které v kombinaci s tradiční tkalcovskou technikou nabízí praktickou a nadčasovou alternativu k vlněným výrobkům. Běhouny a koberce Pappelina jsou voděodolné, hodí se do interiérů i exteriérů, snadno se čistí a jsou ideálním řešením pro alergiky. Značka nabízí jednoduché barvy a vzory v široké škále rozměrů.

Koupíte na Coverover.cz nebo Pappelina.com


Italsko-nepálská elegance


Kde hledat světovou jedničku ve výrobě designových koberců? Přece v Miláně. Přesně tam totiž po 18 letech sbírání zkušeností s ručním tkaním koberců v Nepálu přesídlili partneři a podnikatelé Nelcya Chamszadeh a Fabrizio Cantoni. Dvojice navázala spolupráci se zvučnými jmény interiérového designu a dnes jejich značka cc-tapis patří díky jedinečné kombinaci kulturní tradice, měkké himalajské vlny čištěné za pomocí dešťové vody a moderního uměleckého přístupu mezi nejvýraznější textilní projekty na trhu.


Koupíte na Frankbros.com nebo Cc-tapis.com

Comments


hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page