top of page

Velikonoce v Praze? Vychutnejte si je stylově.


Kraslice, beránek, mazanec. Bez těchto symbolů si málokdo z nás dokáže svátky jara představit. Chcete si ty letošní Velikonoce užít trochu jinak? Přinášíme několik tipů na skvělé podniky, kde si jejich kouzlo opravdu vychutnáte. A to doslova.


Denní shon v Café Savoy. Foto: Facebook Café Savoy. Vejce Florentine v croissantu. Foto: Facebook Café Savoy.


Pořádná snídaně je základ

Vyhlášené vaječné speciality najdete celoročně v Café Savoy, která je koncipována jako tradiční kavárna klasického vídeňského stylu. Ať už se rozhodnete pro vejce Benedikt, Florentine, omeletu se sýrem Gruyère nebo sázená vejce s černým lanýžem, můžete si být jisti, že vaše chuťové buňky budou více než potěšené. Pokud byste do Café Savoy raději zavítali až na odpolední kávu nebo čaj, určitě ochutnejte bezkonkurenční vajíčkový chlebíček s pažitkou.


Na protějším břehu Vltavy, v blízkém sousedství Národního divadla, zavítejte do SmetanaQ Café&Bistro, které se může pochlubit moderním interiérem, ve kterém najdete zvučné značky jako jsou Bomma či TON. S výhledem na Pražský hrad si tu můžete vychutnat velikonoční brunch na mnoho různých způsobů. Doporučujeme klasický avokádový chléb, místní signature snídani v podobě vafle s jahodami a mascarpone i skvělá vejce Benedikt. Záleží vám na tom, odkud pochází to, co jíte? Pak vás určitě bude zajímat, že vejce ve SmetanaQ Café&Bistro odebírají z volného chovu rodinné farmy Kubátových.


Interiér Smetana Q Cafe&Bistro. Foto: interierroku.cz.


Pokud se vám nechce během svátků do centra a láká vás spíš stylová atmosféra Vinohrad, zastavte se hned po ránu ve Spižírně 1902 třeba na vejce Florentine se špenátem. Jarně vás tu naladí i interiér, ve kterém vynikají krásné tapety s rostlinnými motivy. Pokud už se do vás nevejde nic sladkého, ale víte, že chuť na něj během dne přijde, zajděte si o pár metrů dál pro něco dobrého do pekárny Kus koláče. Jen se nezapomeňte obrnit trpělivostí. Tato pekárna v Korunní je tak vyhlášená, že fronty natěšených zákazníků jsou tu na denním pořádku. Až ochutnáte, pochopíte, že se těch pár minut čekání vyplatilo.


Interiér Spižírna 1902. Foto: insidecor.cz.


Velikonoční menu k obědu i k večeři

Chcete vyrazit na sváteční oběd s rodinou nebo večeři s přáteli? Pak se vyplatí vědět, které pražské restaurace nabízí speciální velikonoční menu. Unikátní restaurace Food Lab v Haštalské ulici na Starém Městě připravila velikonoční menu o třech chodech. Začíná míchaným salátem s baby špenátem a pošírovaným vejcem, pokračuje jehněčím kolínkem s nádivkou a jako dezert servíruje velikonoční vajíčko s čokoládovou pěnou a karamelem.


Interiér restaurace Food Lab. Foto: foodlab.cz. Vajíčko s čokoládovou pěnou a karamelem. Foto: foodlab.cz.


Šéfkuchař restaurace Červený jelen Marek Fichtner si na Velikonoce připravil telecí svíčkovou v bylinkové krustě nebo králičí hřbet v Iberijském špeku s hráškovým suflé a omáčkou z lanýže. Těšte se ale i na velikonoční klasiku – máslový mazanec s mandlemi, beránka a vaječný likér. Bavit vás tu bude nejen jídlo, ale i netradiční interiér, za kterým stojí známý architekt Stanislav Fiala.


Speciální sváteční menu připravil i Zdeněk Pohlreich ve své restauraci Next Door by Imperial. Jako předkrm si tu dáte terinku z kachních prsou, ochutnat můžete slepičí polévku s pošírovaným vejcem. Jako hlavní chod si dejte grilovaný filet z fjordského pstruha nebo králíka s omáčkou z medvědího česneku, krémovým špenátem a pražskou šunkou.


Během celého dubna můžete zajít také na čtyřchodové velikonoční menu do Restaurace Mlýnec u Karlova mostu. Skládá se z vepřové paštiky, na másle pečeného sumce, jehněčí kýty a zapečeného mazance. Příjemně vás naladí nejen výborné jídlo, ale také interiér plný zeleně a přírodních tvarů, za kterým stojí architekt Pavel Kříž.


Velikonoční menu v Restauraci Mlýnec začíná vepřovou paštikou s pečenou cibulí, růžičkovou kapustou a bulgurem. Foto: mlynec.cz.


Interiér plný zeleně vytváří dokonalou atmosféru pro sváteční oběd i večeři. Foto: mlynec.cz.


Oslaďte si život

Málokdo z nás má dnes čas na to, upéct si tradičního beránka nebo mazanec. A tak kroky většiny z nás směřují do nejbližšího pekařství. Jestli chcete i tak svou rodinu a přátele pohostit o Velikonocích tím nejlepším, vyrazte letos pro mazanec i beránka do cukrárny Lukáše Skály. Pokud vám už klasika nestačí nebo na tradiční pochoutky moc nejste, zaměřte svou pozornost na jedinečná velikonoční vajíčka. Vybírat můžete mezi čokoládovou kraslicí zdobenou cukrovými kopretinami, jedinečným vajíčkem na hniličko z kokosového krému a mangového pyré, které je navíc obalené ve výborné čokoládě, a kraslicí z kvalitní mléčné čokolády.


Kraslice s kopretinami. Foto: cukrarskala.cz. Cukrárna Lukáše Skály ve Šporkovském paláci. Foto: cukrarskala.cz


Stylové velikonoční dezerty pro vás připravili i jiné vyhlášené pražské cukrárny. V cukrárně IF Café Ivety Fabešové, kterou najdete na Kampě ve Werichově vile, můžete ochutnat Golden Egg. Jedná se o dezert připravený z kokosové pěny s náplní z ananasu, manga a vanilky, a obalený v křupavé vrstvě tmavé čokolády. Šest druhů sladkých dezertů v podobě vajíček nabízí také populární IPPA Café.


Interiér IF Café ve Werichově vile. Foto: ivetafabesova.cz. Dezert Golden Egg. Foto: ivetafabesova.cz.


Interiér IPPA Café. Foto: ippacafe.cz.









Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!









Dezert Vejce Ananas. IPPA Café. Foto: ippacafe.cz.

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page