top of page

Home Office: 5 nejpohodlnějších pracovních židlí, které jsou zároveň uměleckým dílem

Jestli pracujete z domova, pak neváhejte investovat do pořádné židle. Vybrali jsme pro vás designové ikony, které potěší vaše oči i záda.


Snad každý z nás si v uplynulém roce vyzkoušel práci z domova. Někteří si pochvalují více času pro rodinu namísto dojíždění, jiným chybí kolektiv a jasné hranice mezi domovem a zaměstnáním. Pokud se však všichni shodneme na jednom negativním efektu domácí kanceláře, pak je to s velkou pravděpodobností bolest zad. Tedy pokud nepatříte mezi ty, kteří už smysluplně investovali do kvalitní pracovní židle.


Ačkoli to může znít překvapivě, sezení je pro lidské tělo nepřirozené a vede k řadě zdravotních obtíží. Abychom jim dokázali předcházet, je ideální vybrat si pracovní židli, která následky sedavého zaměstnání dovede zmírnit.


Při výběru mějte na paměti, že nová židle bolavá záda nevyléčí, dokáže jim pouze předcházet. Pokud ji používáte pouze k občasnému sezení, vystačíte si také s křeslem s fixní polohou zad a sedáku. V případě, že sezením trávíte více než čtyři hodiny denně, hledejte model, který vám zajistí maximální funkčnost i pohodlí. Taková židle by měla mít minimálně bederní opěru, područky a výškově nastavitelný opěrák. Opěrka hlavy slouží především těm, kteří každý den prosedí déle jak osm hodin.


Investovat do kvalitní židle se rozhodně vyplatí, sloužit vám bude dlouhá léta. Kromě toho, že ji ocení vaše záda, je to kousek, jenž dokáže povznést celý interiér. Abyste to měli s výběrem snazší, vybrali jsme pro vás pětici ikonických pracovních židlí, které najdete nejen ve světových kancelářích inovativních firem, ale také sbírkách galerií s moderním designem.


Herman Miller — Aeron Když v roce 1992 přišli Bill Stumpf a Don Chadwick, dvorní designéři americké značky kancelářského nábytku Herman Miller, s návrhem židle Aeron, způsobili revoluci. Jejich myšlenkou bylo vyrobit ergonomickou a zdravou židli, jakou svět dosud neviděl. Namísto pěny, kůže nebo látky využili síťovinu, která umožňuje volné proudění vzduchu, a pomocí komplexního systému kloubů vytvořili modulární sezení, jenž se dokonale přizpůsobí svému uživateli. Aby židle sedla opravdu každému, nabídli rovnou tři velikosti – Aeron A (malá), B (střední) a C (velká). Na základě novodobých poznatků o zdravém sezení, inovativních materiálech a technologii výroby byla židle v roce 2017 modernizována.


Vitra — Eames EA 117, 118, 119 Elegantní, minimalistická a nadčasová, taková je židle EA z dílny manželů Eamesových. Charles a Ray ji navrhli na konci padesátých let do rezidence sběratele umění v americké Indianě. Přestože to není na první pohled zřejmé, funkce hrála při konstrukci této ikonické židle větší roli než vzhled. Sedací část tvoří pevně napnutá kůže či látka na kovovém rámu, jež se dovede jemně přizpůsobit páteři. I přes skromné polstrování je židle dostatečně měkká a pohodlná. Model je dostupný v několik variacích, výškách a materiálových provedeních jako látka, kůže či síťovina. Sériové výroby židle se ujala v roce 1958 značka Herman Miller, na evropském trhu ji nabízí od osmdesátých let švýcarská Vitra.


Knoll — Pollock „Židle je jako socha,“ napsal na jednu ze svých skic americký průmyslový designér Charles Pollock. A přestože za svůj život navrhl jen pár kousků k sezení, o každém z nich se dá spolehlivě konstatovat, že jde o čiré umění. Luxusní židle Pollock Chair byla poprvé vyrobena americkou firmou Knoll v roce 1963. Její konstrukci tvoří plastová skořápka, kožený sedák a ocelový rám, jenž drží vše pohromadě. Designér zemřel v roce 2013, padesát let poté, co židli navrhnul. O dva roky později se na jeho počest začala opět vyrábět.


Fritz Hansen — Oxford Židli Oxford navrhl dánský architekt a designér Arne Jacobsen pro učitelský sbor koleje sv. Kateřiny Univerzity v Oxfordu roku 1965. Extra vysoká záda měla symbolizovat prestiž a vysoký společenský status. Židle Oxford patří mezi nejvýznamnější díla severského designéra. Dnes ji ve verzi Classic a Premium, s různou výškou zad a možnostmi materiálového provedení, vyrábí dánská značka Fritz Hansen.


Zoeftig — Supporto Židli Supporto, celým jménem System Supporto Task Chair, navrhl v roce 1976 Angličan Frederick Scott. Než se do designování pustil, provedl rozsáhlý výzkum ergonomie. Zkoumal při něm, jak lidé při práci skutečně sedí. Její hravý a minimalistický design si okamžitě vysloužil mezinárodní pozornost i několik prestižních designérských cen. Židle byla původně navržena pro nábytkářskou značku Hille, dnes ji vyrábí firma Zoeftig Limited. Mimochodem židli Supporto najdete nejen ve stálé sbírce Victoria and Albert Museum v Londýně, ale rovněž v centrále technologického inovátora, značky Apple. Možná proto, že její opěrák připomíná chytrý telefon.

Rada na závěr: Nezapomínejte, že ať si vyberete sebelepší židli, zásadou zdravého sezení je také pravidelný pohyb. Alespoň jedenkrát za hodinu vstaňte, protáhněte se, udělejte si malou procházku, třeba pro sklenici vody. A pokud se přílišnému sezení chcete vyvarovat, vytvořte si pracovní stanici, při které budete moc stát. O těch ale zase příště.

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page