top of page

Dům v rovnováze mezi přírodou a městem: Kbeličky

Aktuální projekt, který připravily a jehož první etapu dokončují v úzké součinnosti Immo a Investyn, leží jen pár minut pěšky od metra Letňany. Řadové domy se zahradami jsou do detailu promyšlené. Není divu – jak říká Jaroslav Žahourek ze skupiny Immo, svou práci mají rádi a skutečně ji prožívají.


Na jaký typ developmentu se Immo zaměřuje?

Zaměřujeme se na rezidenční development v Praze a okolí. Vyrostli jsme a postupně zvětšovali velikost projektů. Na začátku jsme stavěli bytové domy o deseti jednotkách, nyní se dostáváme k projektům, kde jsou jich 200. Zpravidla dokončujeme dva projekty ročně. Pokrýváme celý řetězec: vyhledáváme vhodné nemovitosti, nakupujeme je, připravujeme projekt, stavíme, rozdělujeme je na bytové jednotky, které prodáváme, a věnujeme se i správě námi postavených nemovitostí.

Jádrem toho, co děláme, je stavba, vytváření produktu stavební firmou EVO invest, která je součástí skupiny – fungujeme týmově se vzájemnou exkluzivitou. Historicky se specializujeme na činžovní domy vyžadující rekonstrukci, kdy ještě hledáme vhodný způsob, jak je zvětšit.

V těch větších současných projektech se pak zabýváme novou výstavbou.


Tím se dostáváme k projektu Kbeličky, jehož první etapu nyní dokončujete. Čím je charakteristický?

Kbeličky jsou zajímavé přiměřenou cenou, tedy v kategorii dům v Praze, a to v místě, odkud se dá pěšky za deset až patnáct minut dojít na metro Letňany. Jde o dva typy řadových domů – uprostřed řady menší, na okrajích větší. Menší mají dispozici 4+kk a pracovnu, se dvěma venkovními parkovacími místy. Větší jsou koncipovány jako 5+kk, a k tomu garáž a jedno parkovací místo. Velikost domů naznačuje šetrné zacházení s prostorem, což se odráží i v parcelách. U menších domů má pozemek asi 200 m2, z toho jedna třetina je příjezdová a vstupní část, jednu třetinu zabírá půdorys domu a zbývající třetinu zahrada orientovaná do klidové části. Taková velikost zahrady snad také předurčuje, že bude nabízet daleko více radostí než starostí.

Domy jsou do detailu promyšlené. Skutečně jsme si dlouhé hodiny lámali hlavu, abychom vytvořili kvalitní a funkční bydlení. Mezi kolegy to leckdy jiskřilo a leckdy jsme si přidělali práci, ale to vychází z jejich zájmu o věc, jak tím žijí. Výsledek, ty nalezené rovnováhy v něm, za to stojí.


Jaké jsou podle vás hlavní přednosti Kbeliček jako místa pro život?

Hrdě používáme slogan „Bydlení Kbeličky, když hledáte rovnováhu“. Zejména je to město a příroda v rovnováze. V okolí je několik parků, areálem prochází cyklostezka Via Sancta, přitom ale metro a občanská vybavenost jsou odsud jen kousek. Další rovnováhy: je to dům, ale má šetrnou velikost; je to dům, ale navržený a postavený pro úsporný provoz. Dbáme na ekologii, ale na tu, které věříme. Snažíme se vyhnout hloupostem – chceme, aby použitá řešení byla funkční pro klienty. Kupříkladu chytrá domácnost může mít dnes podobu malé „jaderné elektrárny“ a pro fanoušky technologií být skvělá, ale pro většinu bude ovládání matoucí nebo příliš složité.

Pokud bych měl vybrat jednu moderní a praktickou specialitku, pak čidlo pro sledování hlavního přívodu vody se zobrazením v mobilní aplikaci a možností přidat automatický ventil na uzavření přívodu. Začátek dovolené se tak obejde bez bolehlavu, zda někde neteče voda; a pokud by už tekla, tak ji přes mobil zavřu.


Kdo bude podle vás ve Kbeličkách bydlet?

Určitě rodina s dětmi. Nebo starší pár, který chce zůstat v Praze, a přitom žít v domě a mít vlastní pozemek. Obecně předpokládáme, že do Kbeliček zamíří lidé, kteří zatím bydlí v bytě, ale touží po něčem lepším.


Má na stavbu a dokončování Kbeliček dopad současná válka na Ukrajině a stále doznívající covidová pandemie?

Prožíváme období zvýšené nejistoty, kdy nás nyní ovlivňují tři velké věci, válka, inflace a zvyšování úroků, které se promítá do hypotečních úvěrů. Chápeme, že tyto věci vstupují do konkrétní situace zájemců o naše domy a ovlivňují jejich rozhodování. Jsme připraveni je v tom rozhodování podpořit a pomoci jim najít novou rovnováhu. Nová situace nám také přinesla jedno klasické rozhodování, zda držet směr a vytrvat, nebo udělat odbočku, „persevere or pivot“. My jsme od začátku, dobrovolně, připravovali zelené střechy. Pod vlivem rostoucích cen energií, a pro posílení energetické bezpečnosti, jsme nakonec odbočili na novou cestu spočívající v nabídce fotovoltaické sestavy. Znamená to pro náš tým kus práce navíc, ale věříme, že se vyplatí, což naznačuje příznivé přijetí změny ze strany klientů.


Věnujete se také následné správě domů, které jste postavili. To u nás není příliš obvyklé, ne?

Když projekt dokončíme a jednotky předáme novým vlastníkům, řídíme se tím, co máme jako developer a naše stavební firma v genech – neodcházíme s tím, že máme hotovo, ale věnujeme se i následné péči. Pracovníci stavební firmy na místo jezdí, věci řeší, klientům pomáhají. Přirozeně to ale předpokládá rozumný přístup na druhé straně. Svou práci máme rádi a chceme si za ní stát dlouhodobě. Ultimativním cílem není jen ta fyzická věc v podobě domu nebo bytu, ale to, aby zde lidé našli nový domov a byli v něm spokojení.


Jak dlouho už Immo působí jako developerská společnost?

V samotném developmentu působí Immo sedm let, vedení a pracovníci stavební firmy pak mají desítky let zkušeností. Už nejsme malá společnost, ale zároveň ještě nejsme „továrna“. Dobře už nám fungují úspory z rozsahu, ale zároveň dokážeme být ve svém přístupu individuální a řešit potřeby každého jednoho klienta. Za klíčové považuji, že věci tvoříme se správnými partnery – vedle stavební firmy je to společnost LEXXUS, se kterou prodáváme většinu našich bytů a domů. Pomáhá nám, že je to zavedená značka, ale asi nejdůležitější je, že sdílíme podobné hodnoty. A podobně se snažíme budovat naši skupinu s dalšími partnery. Klientům chceme říkat pravdu, držet slovo; pokud se stane chyba, přiznat ji a hledat způsob, jak ji napravit. Ilustrace z přípravy vizualizací: ano, usilujeme o pěkný vzhled, ale vedle toho poctivě hlídáme, aby vyobrazení bylo věrné tomu, co stavíme.

Na jakých dalších projektech v současnosti pracujete?

Kbeličky máme rozpracované na šest let. První etapu tvoří 46 rodinných domů. Druhou, kterou právě projednáváme, budou tvořit dva bytové domy se 40 byty. Dále uvažujeme navázat pěti bytovými domy, 165 byty. Když to zjednoduším, každá zmíněná etapa je na dva roky. Díky rozložení v čase projekt neklade přehnanou okamžitou zátěž na kapacitu stavební firmy, LEXXUS ani na nás – to nám stále umožňuje věnovat se klientům individuálně.

Nedávno jsme koupili činžovní dům Na Topolce 5 na Vyšehradě, kde chceme vytvořit 15 bytů, v různých dispozicích, se střední hodnotou 2+kk. Tak pokračujeme v rekonstrukcích, a rozšíření, starších činžovních domů. Co můžu v této chvíli ještě zmínit, je pozemek v intravilánu Horoměřic, kde připravujeme projekt srovnatelné velikosti a charakteru jako jsou Kbeličky.


Jaroslav Žahourek

Po studiích na ČVUT na Fakultě jaderné a fyzikálního inženýrství pracoval 20 let v bance UniCredit a jejích předchůdkyních, konkrétně ve vedení Treasury a následně poboček. 5 let se v rámci skupiny M. L. Moran věnoval restrukturalizaci výrobce plastových výlisků, společnosti Alfa Plastik. V roce 2012 stál u zrodu skupiny Immo, která se vedle rezidenčního developmentu věnuje poskytování nebankovních hypoték.



Více informací o projektu Bydlení Kbeličky naleznete zde.


hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page