top of page

Snídaně s českým designem: Výběr té nejkrásnější autorské keramiky a porcelánu z lokálních dílen

Jak udělat ze snídaně malou oslavu každého dne? Začněte u čerstvě namleté kávy ze své oblíbené pražírny, přidejte krajíc chleba upečeného v nejbližší řemeslné pekárně a to vše servírujte na nádobí od tuzemských designérů.


Abyste to měli s výběrem snazší, shrnuli jsme pro vás ty nejzajímavější kousky, které u nás z hlíny a porcelánu vznikají. Najděte si svůj nový oblíbený šálek, talíř, misku nebo čajovou konvičku – vše navržené a poctivě vyrobené v Česku.



In August Company Za mladou řemeslnou značkou, fungující od roku 2018, stojí ilustrátorka Karolína Stryková a art director Teodorik Menšl. V nabídce najdete keramické nádobí z dílny talentovaného hrnčíře Václava Kuglera, dřevěná prkénka či lžíce, lněné utěrky, ubrusy a další domácí textilie. Všechny produkty jsou pečlivě navrženy autorskou dvojicí v Praze a následně ručně vyrobeny v lokálních dílnách po celé České republice.

Koupíte na inaugustcompany.com nebo v prodejně na adrese Eliášova 31, Praha 6.



Bisqit Studio založily designérky Zuzana Holaňová a Martina Žílová. Autorská dvojice se ve své tvorbě soustředí na užitý porcelán v dokonalých minimalistických tvarech, jenž následně dotváří za pomocí glazur a dalších technik ve skutečná umělecká díla. Za vaši pozornost rozhodně stojí šálky připomínající pohyb vesmírných těles či talíře s kobaltovou engobou. Koupíte na bisqit.store a v showroomu na adrese Anny Letenské 8, Praha 2.
Koupíte na bisqit.store a v showroomu na adrese Anny Letenské 8, Praha 2.

Nela porcelán Neortodoxně s křehkým materiálem nakládá designérka Nela Havlíčková. Své důkladné seznamování s ním začala na Střední keramické škole v Karlových Varech, pokračovala na Fakultě Umění a designu v Ústí nad Labem a zakončila ho magisterským studiem v Německu. Celý výrobní proces – od první skici přes tradiční techniku lití do sádrových forem až po finální výpal glazury – se odehrává v  ateliéru v Mariánských Lázních. Nela ráda experimentuje s barvou, tvaroslovím i texturami, čímž dává vzniknout skutečně jedinečným kouskům. V nabídce designérky najdete misky, šálky na espresso i větší hrnky, vázy, stojánky na vajíčka a další nezbytnosti.
Koupíte na nela-porcelan.cz nebo v ateliéru na adrese Anglická 17a, Mariánské Lázně.

Cyril Hančl V pražské Písnici žije a tvoří nadaný sochař a malíř Cyril Hančl. Keramice se věnuje přes třicet let, sochařině pak ještě o deset let déle. Podílel se na restaurování Národního divadla, Domu u Kamenného zvonu, ve spolupráci s dalšími kolegy pak vytvořil kopii sochy svaté Ludmily na Karlově mostě. Keramickému řemeslu se Hančl učil v 90. letech od mistra Františka Švancara. Vystavoval v New Yorku, Miami, Chicagu a dalších zahraničních městech. Jak sám tvrdí, k hrnčířství jej přivedl nedostatek čajového nádobí, který tu panoval před 25 lety. Od té doby vyrobil už tisíce čajových konvic a misek s typickou popraskanou glazurou. Alespoň jedna z nich by rozhodně neměla chybět ve vaší osobní sbírce.
Koupíte na cyrilhancl.com, jednou do měsíce také na sobotních trzích na Náplavce.

Hrnčírna Pod poměrně lakonickým názvem tvoří Petr Jurníček ze Zbýšova u Brna. V osmnácti letech se vyučený mechanik rozhodl změnit profesní dráhu a odešel studovat hmotu k akademickému sochaři Romanu Wenzelovi. Při své tvorbě se nechává inspirovat přírodou a jeho keramika získává charakteristický rukopis vypalováním na dřevě.
Koupíte na artiseme.com.

Mindset Za touto značkou stojí bývalá studentka keramiky, Yana Pavlenko, jež na svých cestách po Japonsku podlehla tamní specifické kultuře stolování. Po návratu domů spojila síly s dalšími designéry a založila vlastní studio na pražských Vinohradech. Yana ráda experimentuje s barevnými glazurami i dalšími technikami. Neodolatelná je její série porcelánových pohárků Quintessence s mramorovým vzorem.
Koupíte na mindsetstore.eu a artiseme.com nebo v dejvické kavárně La Forme.

Daniel Machill Z kurzu točení na kruhu, který měl být pouhým koníčkem, se během pár let stalo seriózní podnikání. Daniel Machill začal s prodejem keramiky nejprve mezi kamarády a skrze Instagram, dnes má vlastní dílnu, e-shop, jeho výrobky nabízí přední prodejny designu a nádobí dodává do několika kaváren. Machill tvoří většinou unikáty po jednom kuse, případně malé série. Přestože rád experimentuje s tvary i technikami, ve výsledku je pro něj důležité, aby keramika zejména sloužila.
Koupíte na danielmachill.com.

David Síla x Rudolf Kämpf Poslední tip sice není dílem individuálního autora, je však výborným příkladem toho, jak mohou tradiční firmy osvěžit portfolio a vytvořit produkty, jež obstojí u skutečných milovníků designu. Řeč je o kolekci porcelánu Solo, kterou vytvořila západočeská porcelánka Rudolf Kämpf ve spolupráci s mladým designérem Davidem Sílou, studentem ateliéru Design keramiky na ústecké Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Nadčasová kolekce obsahuje celobílé čajové konvice, konvičky na filtrovanou kávu (french press i V60) a šálky různých velikostí.
Koupíte na rudolfkampf.cz.

hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page